PUNAJB

Thursday, April 28, 2011

UNO (Objective Question Set 5)


1. Which members in the Security Council were conferred upon the veto power:
(A) China, Russia
(B) America, Britain
(C) France
(D) All the above

2. In which country's matter, Security Council has made significant contributions for the cause of world peace
(A) Korea (1948), Indonesia (1949)
(B) Indo-Pak conflicts (1949, 1965 and 1971), Congo (1960-61)
(C) Cyprus (1964), Arab-Israeli conflict 1973, Palestine
(D) All the above

3. Which UN organ separately elects the judges of International Court of Justice:
(A) UN General Assembly
(B) UN Security Council
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

4. To which UN organ, does the Security Council send its annual report :
(A) General Assembly
(B) General Council
(C) Special Council
(D) All the above

5. How many permanent members are required to give their affirmative vote on important decisions taken by the Security Council :
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 2

6. The United Nations Secretarial consists of :
(A) Commissions and Committees
(B) Specialised agencies and related organisations
(C) Secretaries and Secretary General
(D) Departments and Offices

7. Which permanent member of the Security Council used double veto on the question of Greece, Czechoslovakia and Spain :
(A) USA
(B) USSR
(C) Britain
(D) None of the above

8. Who can challenge the decision of the President of the Security Council :
(A) Developed countries
(B) Developing countries
(C) Permanent members of Security Council
(D) None of the above

9. In which subject, Security Council's recommendation is necessary for UN General Assembly decision :
(A) Admitting a new state of the UN
(B) The suspension and expulsion of UN members
(C) Appointment of Secretary General
(D) All the above

10. What is the present strength of members in the Economic and Social Council of the UN body :
(A) 53
(B) 54
(C) 55
(D) 56

11. Before 31st August, 1965, how many members were in the Economic and Social Council:
(A) 18
(B) 17
(C) 16
(D) 13

12. How many votes are entitled for members of the UN Economic and Social Council:
(A) Two votes
(B) Three votes
(C) One vote
(D) Five votes

13. Which UN organization may make or initiate studies and forward reports with respect to economic, social, cultural, educational, health and other related matters to the UN General Assembly :
(A) ILO
(B) IMF
(C) Security Council
(D) Economic and Social Council

14. How many Regional Commissions are established by the UN Economic and Social Council :
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 1

15. Which are the regional Commissions of the UN Economic and Social Council:
(A) Economic Commission for Europe, Economic Commission for Asia and Pacific
(B) Economic Commission for Africa
(C) Economic Commission for Latin America and the Caribbean
(D) All the above

16. In which year did UN establish the UN Conference on Trade and Development :
(A) 1964
(B) 1963
(C) 1969
(D) 1967

17. Which of the following is UN Programme and not special agency :
(A) UNEP
(B) UNESCO
(C) WHO
(D) ILO

18. Which of the following is UN special agency and not programme :
(A) UNDP
(B) UNIFEM
(C) IBRD
(D) UNFPA

19. Which of the following is a World Bank group of five institutions :
(A) IMF
(B) IDA
(C) ILO
(D) ITU

20. Which of the following established as the Bretton Woods Conference in 1944 :
(A) IMF
(B) ILO
(C) WHO
(D) UNDP

21. When was the first restructured substantive session of the Economic and Social Council held :
(A) 29 April to 31 July 1992
(B) 27 April to 30 July 1992
(C) 27 June to 31 July 1992
(D) None of the above

22. In the UN, how many territories were placed under the trusteeship system :
(A) 11
(B) 12
(C) 13
(D)15

23. Which Article of the UN Charter established the International Trusteeship System :
(A) 78
(B) 79
(C) 75
(D) 74

24. Which are the territories placed under the Trusteeship System :
(A) New Geneva and Nauru (Australia), Rwanda- Urundi (Belgium)
(B) Cameroon and Togoland (France), Someell (Italy), Western Samva (New Zealand)
(C) Cameroon, Togoland and Tanzania, (UK), Pacific Islands Trust Territory (US)
(D) All the above

25. In which year, UN General Assembly terminated South Africa's mandate over Namibia:
(A) 1968
(B) 1966
(C) 1969
(D) 1965

Answers :
1.(D) 2.(D) 3.(C) 4.(A) 5.(B) 6.(D) 7.(B) 8.(C) 9.(D) 10.(B) 11.(A) 12.(C) 13.(D) 14.(C) 15.(D) 16.(A) 17.(A) 18.(C) 19.(B) 20.(A) 21.(C) 22.(A) 23.(C) 24.(D) 25.(B)

3 comments:

  1. Thanks for such an interesting article here. I was searching for something like that for quite a long time and at last I have found it here. best placement engineering college in punjab

    ReplyDelete
  2. I am always searching online for articles that can help me to improve my knowledge. There is clearly a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. I don't have words to describe this blog. By the way you are running a great blog. So, please keep on update like this post.
    Engineering Colleges, Mechanical Engineering Colleges in Chennai

    ReplyDelete
  3. Our young and talented women offer even to the foremost simple man a wonderful blessedness VIP Doha Escorts services. Our Doha escorts services entertain you in any sensual approach you want with felicity.

    ReplyDelete