PUNAJB

Sunday, April 24, 2011

UNO (Objective Question Set 3)

1. Which of the following is not an original member of the UN:
(A) Pakistan
(B) India
(C) Poland
(D) Cuba

2. Who is the Secretary General of the UN :
(A) Kofi Annan
(B) Ban Ki Moon
(C) Philippe Couveeur
(D) None of the above

3. When did UN General Assembly adopt the Universal Declaration of Human Rights:
(A) 15th December, 1948
(B) 10th December, 1948
(C) 30th December, 1948
(D) 25th December, 1948

4. Which articles of the UN Charter mention the Universal Declaration of Human Rights :
(A) 1 to 25
(B) 1 to 26
(C) 1 to 30
(D) 1 to 35

5. When UN General Assembly adopted Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty on 26th March, 2002 how many states had signed the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty :
(A) 165
(B) 164
(C) 168
(D) 169

6. What does Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) prohibit :
(A) Nuclear weapon test explosion
(B) Any other nuclear explosion anywhere in the world
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

7. How many numbers of organisations are under UN :
(A) 26
(B) 28
(C) 25
(D) 24

8. How many members are there in the Executive Board which govern UN Development Programme :
(A) 38
(B) 39
(C) 35
(D) 36

9. Which is the UN agency associated with children's work :
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) UNFPA
(D) None of the above

10. When was UN Children's Fund establish :
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1946
(D) 1947

11. When was UN Population Fund establish :
(A) 1970
(B) 1969
(C) 1971
(D) 1972

12. In 2000, UN population fund provided assistance to how many developing countries :
(A) 142
(B) 145
(C) 148
(D) 147

13. What is the function of the UN Population Fund for developing nation :
(A) Special emphasis on in- creasing the quality of reproductive health service
(B) Ending the gender discrimination and violence, formulation of effective population policies
(C) Reducing the spread of HIV/AIDS
(D) All the above

14. What are the main areas of work by the UN Population Fund :
(A) To help and ensure universal access to reproductive health
(B) Caring form the environment
(C) Sexual Health
(D) All the above

15. When was UN Environment Programme establish :
(A) 1972
(B) 1979
(C) 1978
(D) 1976

16. When was the UN International Drug Control Programme establish :
(A) 1997
(B) 1993
(C) 1991
(D) 1992

17. Where is UN International Drug Control Programme headquarters located :
(A) Vienna
(B) Tokyo
(C) London
(D) Switzerland

18. Where is the UN International Crime and Justice Research Institute located :
(A) New Delhi
(B) Rome
(C) Turin
(D) None of the above

19. Where is the head-office of UN High Commissioner for Refugees :
(A) Rome
(B) London
(C) Geneva
(D) Stockholm

20. Which are the autonomous institutions for training and research within the UN :
(A) UN Institute for Training and Research (UNITAR), UN Institute for Disarmament Research (UNDIR)
(B) UN Research Institute for Social Development, UN International Research and Training Institute for the Advancement of Women
(C) UN University, University for Peace
(D) All the above

21. Which UN Organization is called as the World Bank :
(A) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
(B) International Banking System
(C) International Banking Management System
(D) All the above

22. Where is the headquarters of International Bank for Reconstruction and Development :
(A) New York
(B) Washington
(C) Texas
(D) All the above

23. Where is the headquarters of International Finance Corporation :
(A) New Delhi
(B) Tokyo
(C) London
(D) Washington

24. Which UN Organization provide facilities for conciliation and arbitration of disputes between government and foreign investor :
(A) Multilateral investment guarantee agency
(B) International finance corporation
(C) International centre for settlement of investment disputes
(D) None of the above

25. Where is the headquarters of International Civil Aviation Organization :
(A) Canada
(B) Lebanon
(C) Brazil
(D) None of the above

Answers :

1.(A) 2.(B) 3.(B) 4.(A) 5.(C) 6.(B) 7.(D) 8.(A) 9.(A) 10.(C) 11.(B) 12.(D) 13.(D) 14.(A) 15.(A) 16.(A) 17.(A) 18.(C) 19.(C) 20.(A) 21.(A) 22.(B) 23.(C) 24.(C) 25.(A)

1 comment:


  1. Thanks for share your topic and get more information topic to be discuss your page For more detailsFind Girls,Bharat Matrimony,SC Matrimony,Brahmin Matrimony.

    ReplyDelete