Loading...

PUNAJB

Wednesday, January 12, 2011

PUNJAB QUIZ

1)      Which is the most famous city in Punjab?
(A) Ludhiana
(B) Amritsar
(C) Chandigarh
(D) Patiala
Ans : (B)
2)      Who is the first lady Chief Minister of Punjab?
(A) Bibi Jagir Kaur
(B) Kiran Bedi
(C) Rajinder Kaur Bhattal
(D) Ms. Seema Roy
Ans : (C)
3)      Who was the first Governor of Punjab?
(A) Mr. Chandu Lal Trivedi
(B) Bansilal
(C) Gopi Chand
(D) Amrinder Singh
Ans : (A)
4)      Who is the first lady Deputy commissioner of Punjab?
(A) Ms. Vini Chohan
(B) Ms. Vini Mahajan
(C) Ms. Kiran Bedi
(D) None of these
Ans : (B)
5)      When was the Punjab annexation with the British Rule?
(A) 1829
(B) 1839
(C) 1859
(D) 1849
Ans : (D)
6)      When was Punjabi University established at Patiala?
(A) 1930
(B) 1940
(C) 1950
(D) 1960
Ans : (D)
7)     When was the Punjab School Education Board established in Punjab?
(A) 1969
(B) 1959
(C) 1949
(D) 1939
Ans : (A)
8)     Where is the Sikh Heritage Complex developed?
(A) Mansa
(B) Amritsar
(C) Ropar
(D) Anandpur Sahib
Ans : (D)
9)     Who is the first Punjabi novelist to get Jananpith Award?
(A) Sr. Nanak Singh
(B) Sr. Gurdial Singh
(C) Sr. Gurdial Duggal
(D) Sr. Nanak Duggal
Ans : (B)
10)   When was the use of Punjabi made compulsory in the year?
(A) 1990
(B) 1991
(C) 1992
(D) 1994
Ans : (C)
11)   Which is the biggest grain market of Punjab?
(A) Marinda.
(B) Mansa
(C) Kotkpoora
(D) Khanna
Ans : (D)
12)  When was the treaty of Amritsar held on
(A) 1805
(B) 1806
(C) 1807
(D) 1809
Ans : (D)
13)   When was the Punjab and Papsu meged?
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1953
(D) 1956
Ans : (D)
14)   Where is the Punjabi University located at
(A) Chandigarh
(B) Ludhiana
(C) Jalandhar
(D) Patiala
Ans : (D)
15)   Who is the pioneer of Punjabi Suba?
(A) Master Tara Singh
(B) Master Kapoor
(C) Master Akesh
(D) Master Mohan
Ans : (A)
16)   Which city of Punjab is famous for furniture goods?
(A) Kirtpur
(B) Mansa
(C) Kartarpur
(D) Khanna
Ans : (C)
17)   Who is the Punjabi Poetess to get Jananpith Award?
(A) Ms. Amrita Shergil
(B) Ms. Amrita Pritam
(C) Dilip KaurTiwana
(D) Ms. Sharmila Panday
Ans : (B)
18)   Which is the Pioneer of Punjabi Novel?
(A) Sr. Gurdial Singh
(B) Sr. Nanak Singh
(C) Sr. Nanak Duggal
(D) Sr. Gurdial Khanna
Ans : (B)
19)   Where was the headquarters of Punjab school Education Board?
(A) Morinda
(B) Chandigarh
(C) Mohali
(D) Ropar
Ans : (C)
20)   Where are mini Olympics are held
(A) Mandi Gobindgarh
(B) Ropar
(C) Mansa
Ans : (D)
21)   How many divisions of Punjab State?
(A) 5
(B) 4
(C) 6
(D) 7
Ans : (B)
22)   Where is Punjab Agriculture University located?
(A) Chandigarh
(B) Amritsar
(C) Ludhiana
Ans : (C)
23)   What is the old name of Punjab?
(A) Sapta Sindhu
(B) Sapta Rishi
(C) Sapta-Aba
(D) Panj-Ab
Ans : (A)
24)   Who is the Chief Minister of Punjab at present
(A) Prakash Verma
(B) C. Amrinder Singh
(C) Prakash Singh Badal
(D) M. Surjeet Singh.
Ans : (C)
25)   Who was the first Chief Minister of Punjab?
(A) M. Ajit Singh
(B) Gurmel Singh
(C) Tota Singh
(D) Gopi Chand Bhargva
Ans : (D)
26)  How many Border State of Punjab?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Ans : (B)
27)  Which is the famous & biggest Airport in Punjab?
(A) Amritsar
(B) Chandigarh
(C) Bhatinda
(D) Ludhiana
Ans : (A)
28)   How many Parliamentary constituencies in Punjab?
(A) 14
(B) 13
(C) 16
(D) 17
Ans : (B)
29)   How many Rajya sabha seats in Punjab?
(A) 7
(B) 6
(C) 8
(D) 9
Ans : (A)
30)   Which is the centre of newspapers of Punjab?
(A) Chandigarh
(B) Jalandhar
(C) Ludhiana
(D) Amritsar
Ans : (B)
31)   Who is the first IPS lady of Punjab?
(A) Ms. Surinder Kaur
(B) Bibi Jagir Kaur
(C) Ms. Rajinder Kaur
(D) Ms. Kiran Bedi
Ans : (D)
32)   Where is the science city of Punjab?
(A) Jalandhar
(B) Ludhiana
(C) Moga
(D) Khanna
Ans : (A)
33)   Where is the Manchester of Punjab?
(A) Jalandhar
(B) Ludhiana
(C) Chandigarh
(D) Amritsar
Ans : (B)
34)  Which is the most Polluted City of Punjab?
(A) Jalandhar
(B) Bhatinda
(C) Ludhiana
(D) Sirsa
Ans : (C)
35)   When was the present Punjab came into Existence?
(A) 1866
(B) 1966
(C) 1766
(D) 1867
Ans : (B)
36)   When was the Punjabi declared as a official language in Punjab?
(A) 1766
(B) 1867
(C) 1966
(D) 1967
Ans : (C)
37)  When was SGPC established in Punjab?
(A) 1970
(B) 1925
(C) 1922
(D) 1924
Ans : (B)
38)   Who was the first Sikh ruler of Punjab?
(A) Guru Nanak Dev
(B) Maharaja Ranjit Singh
(C) Bhai Lakha Singh
(D) Maharaja Kamaljit Singh
Ans : (B)
39)   Which is the most famous temple of Punjab?
(A) Golden Temple
(B) Temple of Sikh Guru
(C) Nanak Temple
(D) Heritage Temple
Ans : (A)
40)   Which is the major occupation of Punjab’s?
(A) House hold
(B) Sports things
(C) Farming
(D) Dairy
Ans : (C)
41)   Which is the most popular game of Punjab?
(A) Hockey
(B) Kabaddi
(C) Kho-Kho
(D) Badminton
Ans : (B)
42)   where was the country’s 1st solar power plant commissioned ?
(A)   Bathinda
(B)   Anandpur Sahib
(C)   Fatehgarh Sahib
(D)  Kapurthala
Ans (B)
43)   when was the Rajiv-Longowal Accord (Punjab Accord) signed ?
(A)   1984
(B)   1989
(C)   1966
(D)  1985
Ans (D)
44)   who amoung the following is related with anjuman-i-mohsiban-i-watan ?
(A)   Bhai Paramanand
(B)   Sardar Ajit Singh
(C)   Khizr hyat khan
Ans (B)
45)  Q when was the Anandpur Resolution Adopted ?
(A)   1999
(B)   1966
(C)   1973
(D)  1984
Ans (c)
46)   Punjabi language is considered to be a successor of which language?
(A)   Hindawi
(B)   Urdu
(C)   Sauraseni prakrit
(D)  Pali
Ans (C)
47)   who is considered to be a pioneer of Punjabi literary tradition?
(A)   Bulle Shah
(B)   Sheikh Farid
(C)   Guru Nanak
(D)  Guru Angad
Ans (B)
48)   Yadavindra Gardens is located at
(A)   Patiala
(B)   Nabha
(C)   Pinjore
(D)  Sangrur
Ans (C)
49)  who is the present chairperson of PPSC ?
(A)   Sanjit kumar sinha
(B)   Ramesh inder singh
(C)   Santa singh umaidpuri
(D)  DS Guru
Ans (A)
50)  Which of d following famous sportsperson declined Arjuna award in 2001 ?
(A)   Milkha singh
(B)   Jeev milka singh
(C)   Pargat singh
(D)  Ajitpal  singh
Ans (A)
51)  Who was the first Indian woman to win a gold medal at asian games?
(A)   PT Usha
(B)   Jyotrimayee sikdar
(C)   Kamaljeet sandhu kooner
(D)  Harwant kaur
Ans (c)
52)   Who enjoyed the enjoyed the longest tenure as president of SGPC?
(A)   Avatar singh makkar
(B)   Gurcharan singh tohra
(C)   Kirpal singh Badungar
Ans (B)
53)   When was the post of chief commissioner of Chandigarh abolished?
(A)   1966
(B)   1984
(C)   1992
(D)  1988
Ans (B)
54)   Central University of Punjab (CUP) is located at
(A)   Talwandi sabo
(B)   Amritsar
(C)   Bathinda
(D)  Fatehgarh Sahib
Ans (C)
55)   Who was the 1st president of the SGPC ?
(A)   Master Tara Singh
(B)   Baba Kharak Singh
(C)   Sardar Baldev Singh
(D)  Baba Sohan Singh
Ans (B)
56)   who among the following was the 1st Akali CM of Punjab?
(A)   Justice Gurnam Singh
(B)   Lacchman Singh Gill
(C)   Giani Kartar Singh
Ans (A)
57)  Who is Advocate-General of Punjab ?
(A)   Hardev Singh Mattewal
(B)   Satpal Singh Johal
(C)   Amandeep Singh Rai
(D)  Joginder Singh Wasu
Ans (A)
58)  which type of the following soil type not found in the Punjab?
(A)   Desert soils
(B)   Loamy soils
(C)   Black soils
(D)  None of these
Ans (c)
59)  What are choes?
(A)   Ephemeral streams of the unpland plains
(B)   The marshes and swamps
(C)   Meteoric lakes in Punjab
Ans (A)
60)   The “cotton Belt” of Punjab is located in which Physiographic regionof Punjab?
(A)   Doaba
(B)   Malwa
(C)   Majha
Ans (B)

4 comments:

  1. I want to exchange links with ur blog if u r intersted then chk my blog http://topicways.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Mistake in this question, Have a look
    ☺♥♦♣♠


    20) Where are mini Olympics are held
    (A) Mandi Gobindgarh
    (B) Ropar
    (C) Mansa
    Ans : (D)

    ReplyDelete